Kamen quartz vladar kuhinja

Saznajmo i zašto je kamen quartz preuzeo vodeću ulogu u oblaganju radnih ploča.

Kako bismo bolje razumjeli ovaj kamen pogledajmo njegov sastav i tvrdoću. Nastao je industrijskim putem i spada u skupinu umjetno dobivenog kamena. Sastoji se 95% od prirodnog kamenog granulata na bazi quartza i 5% poliesterske smole i punila.

Za utvrđivanje tvrđoće koristimo Mosovu skalu ili Mohsovu ljestvicu. Predstavlja niz od deset minerala poredanih po tvrdoći koji se koristi za procjenu relativne tvrdoće drugih minerala ili tvari.

Ovu ljestvicu je prvi predložio njemački mineralog Frederich Mohs (1773.–1839.) izabravši deset dostupnih minerala. Ljestvica nije pravocrtna: tvrdoća dijamanta nije deset puta veća od tvrdoće talka (dijamant je mnogo tvrđi). Mineral koji je “viši” u Mohsovoj ljestvici ima i veću tvrdoću. Ako ispitivana tvar može zarezati površinu minerala iz Mohsove ljestvice, ona je tvrđa od tog minerala.

Mohsova ljestvica:

1  Talk  ili milovka  Mg3Si4O10(OH)2 

2  Gips  CaSO4·2H2O   

3  Kalcit  CaCO3   

4  Fluorit  CaF2   

5  Apatit  Ca5(PO4)3(OH–,Cl–,F–)  

6  Ortoklas  KAlSi3O8  72    

7  Kvarc  SiO2   

8  Topaz  Al2SiO4(OH–,F–) 

9  Korund  Al2O3   

10  Dijamant 

Tako bi na Mohsovoj ljestvici grafit (jezgra olovke za pisanje) imao tvrdoću 1,5; nokat na našim prstima od 2,2 – 2,5; bakrena kovanica (novčić) 3,2 – 3,5; džepni nožić 5,1; oštrica kuhinjskog noža 5,5; staklo na prozorima 5,5; čelična turpija 6,5; porculan bez glazure 7,0.

Quartzne ploče imaju vrhunska mehanička svojstva. Otporne su na oštećenja, ogrebotine i udarce, a tvrdoća (7 po Mohsovoj skali) im je veća nego kod granita.

Površine su im neporozne i neupojne, što je osobito važno ako se prolije kava, vino ili ulje. Najveća prednost ovih ploča je njihova dugotrajnost. Jednom uložen novac u njih postaje dobra investicija jer godinama pružaju izgled i očuvanost kao i prvog dana.

Sada Vam je sigurno jasno zašto preporučujemo kamen quartz kao izbor za radnu ploču u kuhinji ili kupaonici. Quartz postaje neizbježan sudionik kod opremanja suvremenih interijera jer nudi postojan materijal u velikim formatima .

Međutim sve što je dobro treba čuvati. Nijedan materijal nije potpuno otporan na ogrebotine i upijanje pa tako i kamenom quartzom treba oprezno rukovati.

Podijelite na društvenim mrežama

Koju boju odabrati za radnu ploču?

Kamen za oblaganje vanjskih površina

Trendovi u kupaonici u 2019.

Tražite nešto? Nema problema, upišite pojam za pretragu